teklif al

Solunan Havanın Karbondioksit Muhtevası Deneyi

Solunum Koruyucu (MASKE) Deneyleri

Maske deneylerinde maskelerin bir kısmı orijinal halde bir kısmı ise çeşitli şartlandırmalara (Sıcaklık, giyme simülasyonu, mekanik vb.)  tabi tutulduktan sonra deneylere alınmaktadır. Şartlandırma açıklamaları deney raporlarınızda verilmekte olup hangi ölçümde hangi şartlandırmaya tabi tutulmuş maskenin kullanıldığı izlenebilmektedir.

Solunan Havanın Karbondioksit Muhtevası Deneyi (Carbondioxide content of the inhalation air)

İnsan solunumunda akciğerlerimize çektiğimiz havadaki oksijen emilerken vücudumuzda üretilen karbondioksit hava ile dışarı verilmektedir. Bu deneyin amacı kullanıcı tarafından giyilen maske nedeni ile soluk verme ile dışarı atılan karbondioksitin tekrar soluk alma ile ciğerlerimize çekilip çekilmediğini incelemektir.

Carbondioxide-Test.jpg

Özel olarak hazırlanmış deney düzeneğinde manken kafasına giydirilen maskeye tam karşıdan olacak şekilde 0,5 m/saniye hızında hava esintisi oluşturulmaktadır. Bu rüzgâra karşı soluk veren mankenin nefesinde %5 oranında karbondioksit olması sağlanmaktadır. Manken soluk verme akabinde tekrar soluk aldığında ise bu havadaki karbondioksit miktarı ölçülmektedir. Hacimsel oranla alınan soluktaki karbondioksit oranının %1’den fazla olmaması beklenmektedir.